cookie
  • Så här återvinns plast

All plast kan återvinnas och bli ny plast. I Sverige materialåtervinns bara ungefär 10 % av plastavfallet till nya plastprodukter. Resten energiåtervinns och blir till el och fjärrvärme.

I dag materialåtervinner vi mest plast genom mekanisk återvinning. Det innebär att plastavfallet sorteras efter plasttyp, tvättas och mals till flingor eller granulat som kan smältas ner och bli till nya produkter. Allt utan att materialets kemiska struktur påverkas. Mekanisk återvinning är idag den effektivaste och mest använda metoden för att återvinna plast, det är även en relativt billig metod både ekonomiskt och energimässigt.

En metod under utveckling är kemisk återvinning, som innebär att plasterna bryts ner till sina ursprungliga molekyler, som sedan användas för att tillverka helt ny plast av högsta kvalité.

Eftersom man först bryter ner plastens molekyler och sedan bygger ihop dem igen innebär kemisk återvinning en större loop. Men fördelen jämfört med den mekaniska återvinningen är att man får helt ny plast av högsta kvalité. Det blir alltså möjligt att använda återvunnen plast även till känsliga produkter som livsmedelsförpackningar, leksaker och medicintekniska produkter. Man kan också återvinna plaster som redan har börjat brytas ner eller är mycket förorenade. Kemisk återvinning gör att vi kan återvinna plasten gång på gång.

En annan vanligt förekommande behandlingsmetod är energiåtervinning som innebär att plastavfallet, ofta blandat med annat typ av avfall, förbränns och energin tas sedan tillvara för fjärrvärme eller inom produktion. Det avfall som går till energiåtervinning är material som inte har kunnat sorterats i fraktioner för materialåtervinning på grund av att det består av material som inte går att separera eller är kontaminerade.