cookie
  • Så här återvinns matavfall

Matavfall avfall är biologiskt lättnedbrytbart och återvinns genom kompostering eller rötning, som ger näring eller energi.

Rötning är den vanligaste metoden att behandla matavfall. Vid rötning bildas biogas, som huvudsakligen består av metan och koldioxid. Biogas är en förnybar energikälla. Efter uppgradering, där koldioxid renas bort, kan biogas användas som fordonsbränsle och som råvara inom industrin, till uppvärmning eller elproduktion.

Vid rötning bildas även biogödsel, ett gödningsmedel med rikt näringsinnehåll. I stort sett all biogödsel som produceras i Sverige används på jordbruksmark. En stor andel av biogödseln är också godkänd att användas som gödselmedel i ekologisk produktion. Genom att använda biogödsel istället för mineralgödsel, återförs växtnäringsämnen till kretsloppet. Det gäller bland annat fosfor, som är en ändlig resurs.

Kompostering är en annan metod att återvinna matavfall. Det är naturens egen metod som bryter ner organiskt avfall med hjälp av syre och mikroorganismer, främst bakterier och svampar. Komposten används sedan i jord och planteringar för att öka humusinnehållet. Det ökar växternas upptagningsförmåga av näringsämnen, gynnar mikrolivet och motverkar växtsjukdomar.

Sverige har som mål att minst 75 procent av matavfallet ska sorteras ut för att bli biogödsel och biogas.