cookie
  • Så här återvinns glasförpackningar

Glasförpackningar kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvalitén försämras. Då sparas råvaror som sand, soda och kalk, råvaror som finns i begränsad mängd. Det går också åt mindre energi för att återvinna glas än att göra nytt glas. Återvunnet glas minskar koldioxidutsläppen med 41 procent jämfört med jungfrulig råvara.

Flaskor och burkar i glas lämnas som glasförpackningar. För att återvinningen ska fungera lämnas färgade och ofärgade glasförpackningar i olika behållare. Om färgat glas hamnar i en behållare för ofärgat måste hela innehållet klassas som färgat.

Allt insamlat glas genomgår manuella och maskinella kontroller för att ta bort främmande material och sortera allt glas i separata färger. Plåt- och aluminiumskrot går till återvinning.

Sverige är bland de bästa i världen på att återvinna glas.

Glaset krossas till olika fraktionsstorlekar beroende på vad det ska användas till och lastas sedan för vidare transport till glasbruk. Merparten går till de skandinaviska glasbruken men en del exporteras också till övriga Europa.

25 procent av det återvunna glaset används vid tillverkning av glasull. Det används för värmeisolering och är genom sin låga vikt och brandskyddande förmåga ett flitigt använt material i byggnationer. De skandinaviska tillverkarna av glasull använder 80 procent återvunnet glas i sin produktion.